Ei uskoisi miten pienestä hyvä päivä voi olla kiinni. Minulla asiaan vaikuttaa paljon, miten päivän aloitan. Lukeudun aamupalaihmisiin, joiden päivästä ei tule mitään ellei syö aamulla kunnolla. Rakastan runsaita brunsseja. Pitäisi asua saksalaisten brötchenien Berliinissä, myöhäisten brunssien kaupungissa. No, aamuvirkut lapsukaiset ovat tosin muuttaneet tottumuksia... aikainen ja tuhti aamupala on myös ihan ok, kunhan päivänlehti on tullut ajallaan eli ennen klo 6.00. Jos joutuu heräämään luonnottoman aikaisin, on kohtuullista olettaa, että aamulehti on myös saapunut postilaatikkoon ajallaan.

Lapsuuteni arkiaamuja traumatisoi kaurapuuro. Sellainen paksu, kattilan pohjaan vähän jo kuivahtanut tanttura. Usein jonkun verran kylmänä. Päälle hyvin vähäsokerista ometekoista omenasosetta tai isäni keittämää, raaoista karviaisista tehtyä, sokeritonta hilloa. Ei ihme, että unohdin puurot suosiolla aamuistani vuosiksi. Siirryin jugurttiin.

Puurot palasivat aamuihini ensimmäisen lapseni myötä. Lapsissa on jokin sisäänrakennettu puurohulluus noin 1-vuotiaana ja puurot uppoavat niin aamu-, väli kuin iltapalaksi. Tavakseni tuli keittää tyttärelle kaurapuuroa ja itse söin vielä jugurttia tms. Halu toimia esimerkkinä ja lopulta säästäväisyys sai minut ja miehenikin siirtymään puurosyöjiksi. Testailin erilaisia tapoja keittää puuroa niin, että siitä tulisi mahdollisimman hyvää. Jokainen osaa varmasti keittää kaurapuuroa, mutta tämän kunnollisen kaurapuuron keittämisellä on lapsuuteni traumoja sen verran parantava vaikutus, että ohje täytyy jakaa täällä. Puuropaketin ohjeita ei kannata lukea ollenkaan. Joka aamuisen tuotekehittelyn tuloksena paras kaurapuuro (noin 3-4hengelle) syntyy näin:

PARASTA KAURAPUUROA

8-8,5 dl vettä

2,5 dl pikakaurahiutaleita (käytän mitä milloinkin tarjouksessa sattuu olemaan)

n.0,5 dl ruisleseitä

suolaa jos tykkää

Mitataan kylmä vesi kattilaan ja kaurahiutaleet ja leseet sekaan. Sekoita. Kuumenna kiuhuvaksi ja kun kiehuu vähennä lämpöä niin että vain vähän kuplii. Puuro on aika löysän oloista, mutta paksunee vähitellen. Sekoittele välillä (ei niin tarpeen jos ei ehdi) ja anna "kehittyä" noin 15-25min. Annetaan jäähtyä hiukan lautasella ja sitten päälle mieltymyksen mukaan mehukeittoa, marjoja, omanasosetta tai mistä nyt tykkää. NAM.

 

Kaurapuurosta on tullut myös painonhallintani kulmakivu. Nälkä pysyy poissa ja itsensä tuntee kylläiseksi. Itseasiassa kaikki veteenkeitetyt puurot ovat käteviä muutenkin kuin vain aamuisin: jos on päivänpojot huvenneet ja vielä nälkä vaivaa, saa puurosta "edullisesti" täyttävää ruokaa.

Täydelliseen arki- ja "vapaa"aamupalaan kuuluu myös iso kuppi (tai pari yöstä riippuen) kaffetta maidolla ja pala ruisleipää.

koko aamupala = 4,5p