Lakkakakku, koko ohje =35p, pala noin 3,5p

Jäätävä pakkanen, lapsosen kipeliiniys & sunnuntaiherkuttelukaipuu ajoivat minut ja tyttäreni leipomispuuhiin. Mielekkään tekemisen puute ajaa niin lapset kuin minut hulluksi!  Tarkoituksena oli myös testailla siskoni synttärikakkuideaa, olenhan luvannut kakun leipoa keskiviikoksi. Tästä tuli tosin ihan erilainen!

Paras sokerikakkupohjaohje löytyy ehdottomasti Kinuskikissalta: helppo muistaa ulkoa ja onnistuu jokakerta! Teimme pohjan 3:lla kanamunalla. Voitelimme rengasvuuan normaalisti leivontamargariinilla, mutta korppujauhojen tilalla käytimme vehnäleseitä.

Täytteeseen sovelsin niin ikään Kinuskikissalta sitruunatäytettä. Kotoa ei löytynyt kaikkia tarvittavia aineita ja halusin tehdä täytteen mahdollisimman kevyenä, joten täytteesta muodostui tällainen. Pelkkästä täytteesta pisteitä menee vain 5,5!

TÄYTE

  • pakastelakkoja (pussillinen, olisko ollut 200g?)
  • 200g maustamatonta, rasvatonta jugurttia
  • 250g rasvatonta rahkaa
  • noin 1 dl makeutusjauhetta
  • 2tl vaniljasokeria
  • 3 liivatetta
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 2 munan valkuaista

Sekoitin jugurtin ja rahkan keskenään. Lisäsin noin 2/3 sulaneista lakoista, vaniljasokerin ja makeutusjauheen joukkoon. Vatkasin munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kylmässä vedessä liuenneet liivatteet sulivat kuumaan sitruunamehuun ja hetken jäähtymisen jälkeen sekoitin jugutti-rahka-lakkaseokseen. Lopuksi munavaahto nuolijalla varovasti täytteen joukkoon.

Kakun kostuttamiseen käytin rasvatonta maitoa noin 1dl. En näköjään osannut leikata kakkua keskeltä ja puoliskot jäivät vähän eripaksuisiksi...No, kotikakulla ei niin väliä. Päälle yritin tehdä Valion kevyt mehukeitosta kiillekerroksen lakkojen kanssa, mutta reunakalvon puutteessa käytetty vuokani reuna ei pitänyt keittoliivatesysteemiä paikoillaan jämähtämiseen asti vaan valui pois. Pakko tilata sellainen reunakalvo!

Täyte ei saanut jamähtää kaapissa ihan tarpeeksi kauan (3-4h riittäisi) kaffehampaan jo kolottaessa, joten kuten kuvasta näkyy, täyte valui hieman keskeltä. Illalla se oli jo ihan kiinteää, joten tuo 3 liivatetta riittänee kyllä. Lakkakakkuviritelmä maistui ihanan raikkaalta omaan suuhun (en tykkää oikein kermaisista täytteistä) liiankin hyvin.

 Minulla oli viikonloppuna aika vilijonkkamainen olo komentaessani koko konkkaronkkaan. Sorry murut.

Siskoni synttärikkakkuun tulee vähän samanlaista, mutta taidan lisätä täytteeseen tuorejuustoa tuomaan vähän lisää kiinteyttä. Ja makuina sitruuna ja lakritsi. Hmmm.