Ensimmäinen viikkoni Hyvän Painon Ystävät -ohjelmalla sisältää pieniä haasteita, mutta uskon selättäväni ne kohtalaisesti. Ensinnäkin olen ollut alkuviikon yövuoroissa, jolloin terveellisen ateriarytmin noudattaminen on lähes mahdotonta. Valvominen myös aiheuttaa väsymyksestä johtuvaa heikkohermoisuutta ja lepsuiluja jo tehdyistä päätöksistä.

Yövuorohaasteesta kuitenkin selvisin jo: ensimmäiset yöt pitivät kiireisyydellään minut ruodussa, en yksin kertaisesti ehtinyt syömään. Vettä koitin juoda runsaasti, koska huomaan nestehukan yllättävän aamulla. Aamulla kömmin saman tien sänkyyn tuutimaan, kunhan vain saan lapset & miehen tarha/työmatkalleen. Nukun Peltorit päässä pitkälle iltapäivään. Eli päivällä ei tule syötyä oikein mitään.  Viimeinen yö oli huomattavasti rauhallisempi, mutta en sortunut napostelemaan karkkia, leipää enkä pullatarjoilujakaan, vaan eväänä olleet hedelmät ja rasvaton rahka toimivat hyvin. Kaiken kaikkiaan kolmen työyön jälkeen, voin sanoa selviytyneeni kunnialla, vaikka varsinkin tänään kaipailin jotain nannamättösäkkiä. Otin muutaman viinirypäleen. Luulen kuitenkin syöneeni kokonaisuudessa liian vähän, koska varsinaisia kunnon aterioita ei tällaisina päivinä oikein tule syödyksi. Enemmänkin 2 aamupalaa.

Haaste nro2, ja samalla huomattavasti hankalampi, on huomenna starttaava miniloma Prahassa mieheni kanssa. Ihana irtiotto arjesta, mutta tsekkiläiset perinnepadat ja maailman kuulu olut eivät tiedä hyvää linjoilleni. Olen tehnyt päässäni toimintasuunnitelman. Hotellissamme on aamupala ja uskon että sieltä on helppoa valita terveellistä ja kohtalaisen vähäenergistä syötävää. Lounas onnistuu jonkinlaisen salaatin muodossa. Ongelma on iltasyöminen ravintolassa. Mitä ihmettä tilata listalta, miten ruoka valmistetaan ja mitä kaikkea se sisältää? En usko edes olevani tsekkiläisen gastronomian suuriystävä, mutta täytyyhän jotain listalta valita. Suunnitelmissamme on kävellä ympäri kaupunkia eli hyötyliikuntaa luulisi ainakin saavan. Otanko vaa´an mukaan?

Hyvän Painon Ystävät päiväkirjaseni alkoi kuitenkin täyttyä tästä aamupäivästä alkaen. Vähän tuottaa hankaluutta unohtaa ne vanhat pisteet. Tiettymäärä jotain ruokaa vastaa tiettyä määrää yksiköitä esim. broilerin filelihaa kypsennettynä 70g = 1 yksikkö proteiinia. Päiväkirjassa täytyy muistaa vähentää "yksiköitä" kahdesta kohtaa, kun kokonaisyksiköitä syödään 16/päivä (naiset) ja myös ravintoaineiden jakautumista (hiilihydraatit, rasvat, proteiinit yms.) seurataan toisessa kohtaa. Tämä takaa kyllä painonvartijoita paremmin monipuolisen syömisen. Painonvartijoissahan pystyi syömään vaikka koko päivän pisteet esim. karkkia ja pisteissä pysymällä siltä laihtumaan ainakin jonkun aikaa.

Ensimmäisellä viikolla taitaa olla käytössä vähän suppeampi lista "yksiköidyistä" ruoka-aineista ja kaikki syövät saman yksikkömäärän mukaan (naiset 16 ja miehet 20).  Toisella viikolla saan henkilökohtaisen yksikkömäärän. Se muodostuu tietokonelaskelman mukaan iän, painon ja sukupuolen mukaan, jos oikein muistan. Ohjelma on 12 viikon mittainen eli pitkään on odotettavissa mielenkiintoista materiaalia.

Nyt täytyisi hipsiä unten maille ja matkakuumetta potemaan. Painonhallintamateriaalit laukkuun ja lentokoneessa opiskellaan lisää. Innoissan odottaa hän pikku putiikkeja, koruja sekä hypisteltäviä mekkoja. Kenkiä ei pidä unohtaa. Löysin netistä jo Bata-kenkäkaupat, voikun löytäisin paikan päältäkin. Kristallista en sitten niin välitä.